тел.:   (044) 226-20-43
факс: (044) 279-10-39

адрес: г. Киев, ул. Хрещатик 7\11

E-mail:   uks@coop.com.ua -, JavaScript

газета ВІСТІ

пропозиції для бізнесу


Профсоюзы

Новости Укркоопсоюза

08.08.2017

Конкурс кухарів: кооперативна Рівненщина обрала кращого

25 липня на базі Володимирецького ресторанно-торговельного комплексу «Біле озеро», дійсного члена Європейської мережі регіональної кулінарної спадщини, відбувся традиційний для системи області конкурс професійної майстерності − «Кращий кухар споживчої кооперації Рівненщини».

Продемонструвати свій професійний рівень, креативність, естетичний хист і творчість приїхали кухарі із десяти районів області. Дехто з них вже брав участь в аналогічних конкурсах, однак були й дебютанти.

Конкурс умовно поділявся на два етапи: домашнє та індивідуальне завдання. За його умовами, одну страву, приготовлену вдома, кухарі привезли із собою, а індивідуальні готували на комфортній кухні «Білого озера».

Щоб ознайомити колег із кулінарними традиціями своєї місцевості, кухарі презентували по дві-три, а то й чотири страви. Кожна з них ілюструвала неабияке багатство смачної кооперативної кухні. Кулінарні композиції, які готували в різних куточках області, стали переконливим доказом того, що у ресторанному господарстві системи споживчої кооперації працюють талановиті та професійні кухарі. Любов до національної кухні майстри передали ще й через назви своїх страв. Чого лише варті «Українські гуляння», «Щедра піч», «Поліське подвір’я», «Поліська пані Гуска» та ін. Кожен композиційний стіл «вигравав» не лише смачними кулінарними шедеврами, а й оформленням. Тут кухарі та їхні команди продумали все до дрібниць − від скатертин, серветок, посуду до сюжету. Здавалося, що кожен презентаційний стіл − це картина, намальована різнокольоровими фарбами.

До виконання індивідуального завдання конкурсанти приступили після того, як у присутності суддів витягли по білету. На кухні ресторану за їх роботою спостерігали члени журі.

Зі слів учасників конкурсу, працювати на кухні ресторану було зручно і комфортно, вони почувалися майже як удома. Володимирчани виявилися напрочуд гостинними господарями, а «Біле озеро» − чудовим майданчиком для проведенням заходів аналогічного рівня.

Після кількагодинної напруженої роботи велика зала найпопулярнішого у Володимирці ресторану перетворилася на справжній музей мистецтв. Тільки тут були зібрані не живопис чи скульптури, а неповторні шедеври кулінарії. Інколи здавалося, що ці фантастичні страви зроблені не руками людей, а є результатом якихось чар. Безсумнівно, професіонали Рівненщини добре знають свою справу − кожна страва вражала не лише креативним оформленням, а й неймовірно апетитним ароматом.

Із Березнівського району приїхала кухар Ніна Ковальчук. Ніна Ананіївна не вперше була учасником подібних змагань. Тому добре розуміла, що це не лише чергова сходинка до самовдосконалення, а й велика відповідальність − потрібно ще раз довести високий рівень кулінарів району. І вона це зробила достойно, вразивши всіх міксом рулетів під назвою «Українські гуляння», який привезла із Березного. Уявіть п’ять великих рулетів із різними оригінальними начинками, залитих желе, а зверху − вишуканий овочевий торт, оформлений мастикою, поруч − фігурки кумедних україночок із козаками, які влаштували на імпровізованій галявині справжні народні гуляння... Незвичайний вигляд, оригінальне оформлення, складність приготування страви − все це здивувало б найвибагливішого гурмана.

Володимиреччину на конкурсі професійної майстерності представляла кухар Валентина Шикало. З-під легкої руки Валентини Антонівни з’явилося чимало страв. Була вона і співавтором «Поліської пані Гуски» − окраси цьогорічного кулінарного свята, яка стала доказом того, що, здавалося б, із звичайного продукту можна приготувати неймовірно смачну та оригінальну страву.

Із відповідальністю до конкурсу підійшла й команда із Дубровиці. Кухар Ірина Пригон, яка цьогоріч представляла район, зуміла передати у своїх стравах увесь колорит поліської кухні. Чого лише варта шинка, яку запекли у ресторані «Горинь»! Презентаційний стіл прикрасив і «Вогняний півень», якого дубровицькі майстри приготували за оригінальним рецептом. Особливе місце було відведено запашному короваю з надписом «2017 КООП».

Дивовижну смакоту привезли зарічненські кооператори: кухар ресторану «Полісся» Світлана Сухомудь вразила суддів та гостей кількакілограмовою м’ясною закускою «Делікатесна». Коли дивишся на такі шедеври, то розумієш, що фантазія наших кухарів не має меж.

Вкотре приємно вразила професіоналізмом досвідчений кухар із Костополя Леся Пініщук. Звичайні свинячі реберця вона презентувала у вигляді української хати із сюрпризом всередині − мініатюрними м’ясними рулетиками із різними наповнювачами. Страва так і називалась − «М’ясна хатка». А ще вона приготували неймовірну рибу в… короні. Гармонійне поєднання смаку та естетичного вигляду, здається, не залишили нікого байдужим.

Приємно вразили своїми шедеврами й кулінари із Корця. Кухар кооперативного ресторану «РіКоС» Галина Макарик приготувала закуску «Ріг достатку» із м’ясних делікатесів. А ще у презентації корецькі кооператори використали техніку художнього різьблення по овочах і фруктах − карвінг, що додало особливого шику стравам.

Національний стиль та сучасні підходи у приготуванні страв продемонструвала й кухар із Млинова Надія Ковальчук. Її рулет «Особливий» − це поєднання найсучасніших технік, які додали страві особливого смаку.

Кулінарний талант кухаря ресторану «Остріг» Контори матеріально-технічного постачання Ірини Шевчук вражав і смаком, і оригінальністю, і масштабом. Вона привезла на конкурс ціле «Поліське подвір’я»: тут і запечена гуска на подушці із картопляної стружки з яйцями, і свиняча рулька зі свіжими овочами, і різноманітні канапки та рулетики із начинками.

Знає, як здивувати гурманів, і кухар Зорянського споживчого товариства Рівненської райспоживспілки Сергій Гордійчук. Закуска «Щедра піч» від наймолодшого в області кухаря вразила не лише колег по кулінарному цеху, а й усіх гостей свята. Адже стіл просто-таки вгинався від м’ясних страв − рулетів, домашньої ковбаси, запеченого сала... Тут усе було продумано до дрібниць − від оформлення наїдків до презентації напоїв, якими пригощали гостинні зорянці.

Неможливо було відвести очей від презентації кухаря ресторану «Сарни» Олени Біжнюк. Вона привезла до Володимирця рулет «Пікантний», який вразив не лише подачею, а й смачним наповненням. Серйозну увагу сарненчани приділили оформленню столу.

Кухарі споживчої кооперації Рівненщини вкотре довели, що високий рівень, естетичний смак, інноваційні підходи до роботи є основою ресторанного господарства системи. А конкурси професійної майстерності − серйозний крок до самовдосконалення. Бо ж саме тут можна поділитися своїм досвідом та почерпнути чимало корисної інформації у колег.

Голова правління Спілки споживчих товариств Рівненської області Петро Бараш і голова правління Костопільської райспоживспілки Леонтій Безнюк

Основними критеріями оцінювання кулінарних виробів під час конкурсу були ступінь складності, привабливість, смак, збалансованість компонентів, застосування нових технологій, сучасний стиль, оригінальність оформлення, майстерність. Отже, вердикт журі такий: гран-прі виборола кухар володимирецького ресторану «Біле озеро» Валентина Шикало;

Валентина Шикало (праворуч), гран-прі

перше місце − березнівчанка Ніна Ковальчук;

Ніна Ковальчук, 1 місце

друге − розділили кухарі Дубровицької райспоживспілки та Контори матеріально-технічного постачання Ірина Пригон й Ірина Шевчук; третє − кухарі із Костополя Леся Пініщук, Зорі − Сергій Гордійчук та Сарн − Олена Біжнюк. У номінаціях «Оригінальне оформлення кулінарних виробів» перемога дісталася Світлані Сухомудь із Зарічного, «За ступінь складності» − Галині Макарик із Корця, «Сучасний стиль» − Надії Ковальчук із Млинова.

Вітаючи переможців, голова правління Спілки споживчих товариств Рівненської області Петро Бараш відзначив, що конкурси професійної майстерності є неабияким стимулом для розвитку ресторанного господарства області. Адже у цій галузі закладений серйозний потенціал, недарма ж поліську кухню люблять та знають не лише в області, а й у Європі. Також Петро Федорович щиро подякував господарям − володимирчанам − за професійну організацію конкурсу, належно підготовлену базу та за гостинність, а всім учасникам побажав міцного здоров’я, натхнення й успіхів.